Mäso alebo pečivo? Naservírujte rybe to pravé.

Tentoraz sa dozviete pár zaujímavostí o dueli pečivo vs. mäso. Každý z nás občas uvažuje, čo napichnúť na háčik. Žiaľ, každý deň je iný a nedá sa odpovedať jednoznačne. Naši šupinatí kamaráti majú každý deň iné chute. Niekedy je to kúsok napareného rožka, inokedy mäsový červ, hnojová dážďovka alebo dokonca rousnica. A nesmieme zabúdať, že aj chrumky, ktoré používame, sú robené z chleba.

04.04.2025 4 minúty čítania

Mäso alebo pečivo? Naservírujte rybe to pravé.

Tentoraz sa dozviete pár zaujímavostí o dueli pečivo vs. mäso. Každý z nás občas uvažuje, čo napichnúť na háčik. Žiaľ, každý deň je iný a nedá sa odpovedať jednoznačne. Naši šupinatí kamaráti majú každý deň iné chute. Niekedy je to kúsok napareného rožka, inokedy mäsový červ, hnojová dážďovka alebo dokonca rousnica. A nesmieme zabúdať, že aj chrumky, ktoré používame, sú robené z chleba.

Mäsový červ

Klasická nástraha, ktorú používa každý z nás. Chytáme na ňu od malých beličiek po obrovské kapry. Od plávanej cez feeder až po položenú. Túto nástrahu môžeme používať od jari až do zimy a takmer nikdy neodídeme bez záberu. Chytáme od jedného jediného červíka až po trs červov, ktorému žiadna väčšia ryba neodolá. Krabička s červami nás nestojí veľa a človek si s nimi užije parádne rybárčenie. Nesmieme sa však báť nimi trochu prikŕmiť. A nebojte sa ani kukiel, zvlášť veľké pleskáče ich milujú. Na kapry ich väčšinou nastražujeme mimo háčika do karabínky. Alebo na háčik s medovkou.

Hnojová dážďovka

Ideálna nástraha do studenej vody. A nielen do nej. Kedykoľvek, keď ryby nemajú chuť, rád na ňu prebrojím. Takú peknú hnojovku si rád vezme ostriežik, belička a dokonca aj slušný kapor. Ja osobne na ňu najradšej chytám zo dna. Ale keď sa napichne len za kúsoček (za „nožičku“), tak sa vo vode neodolateľne myká. A tomu ostrieže a jalce neodolajú. Ale aj zo dna je to skvelá nástraha – môžeme si pomôcť a napichnúť ju napríklad k medovke. Krásne sa nám zdvihne odo dna a bude tak pre ryby lákavejšia.

Rousnice

Rousnicu najčastejšie nastražujeme na položenú. A cielime s ňou na väčšie ryby. Od kaprov po úhory a dokonca aj na našu najväčšiu sladkovodnú rybu – sumca. Ale často nám do nej udierajú belice s pleskáčmi. Pri zvírenej a zakalenej vode sa na ne dajú dokonca chytať aj amury. Na sumce používame trs dážďoviek, ktorý buď položíme na dno a čakáme, alebo s nimi chytáme aktívne pri vertikálke.

Parený rožok

Ďalšia z klasických nástrah, na ktorú už veľa z nás zabudlo. Pritom je stále veľmi účinná a jej príprava je rýchla a jednoduchá. Najrýchlejší spôsob je dať navlhčený rožok do sáčku a na pár sekúnd do mikrovlnky. Na háčiku si ho môžeme ešte doaromatizovať rôznymi esenciami. Na jazerách a rybníkoch naň najčastejšie chytáme kapry a pleskáče. Na riekach potom okrem kaprov aj jalce a mreny.

Chlieb a rožok

Ani na chlieb nesmieme zabúdať. Na kocky chleba s kôrkou sa ryby vrhajú hneď po dopade. Má to však aj svoje nevýhody – keď nabehne drobná rybka, chlieb na háčiku dlho nevydrží. Z rožkov a chleba sa vždy robili cestá, ktoré na háčiku vydržia o niečo dlhšie a opäť ich môžeme rôzne dochutiť a zafarbiť farbivom. Na kôrku chleba alebo kúsok rožka sa dá chytať aj z hladiny na „mlaskáčku“.

A ako to môže vyzerať v praxi?

Podobne ako vás, aj mňa a kolegu už svrbeli ruky, a tak sme začiatkom marca vyrazili na jedno popoludnie na rieku. Po príchode na miesto sme boli trochu sklamaní. Rieka bola zvýšená a plávalo v nej veľa bordelu. Ale aj tak sme sa nevzdali. Mali sme asi 4 hodiny, a tak sme každý skúšali inú nástrahu. Kolega stavil na klasiku – červy a parený rožok. Ja som naopak vsadil na dážďovky a kukuricu.

Prvé zábery mal kolega na červíky a parený rožok. Ale chvíľu nám trvalo, kým sme zistili, čo sú zábery a čo len bordel na šnúrach. No nebudem vás napínať – kapríka sme nedostali, ale nakoniec sme si aj tak chytili pár jalčekov, ktorí nás potešili. A záverom – najviac záberov bolo na dážďovky a najmenej na kukuricu. Ale rybu sme chytili na všetko. Tak snáď nabudúce príde aj nejaký ten kaprík.

Petrov zdar!

Komentáre k článku (0)

Zatiaľ žiadne názory

Rady skúsených rybárov

Ďalšie články z tejto sekcie